Frankfurt am Mainissa kolmen vuoden välein järjestettävät IFFA-messut järjestettiin viimeksi vuonna 2019. Messut ovat johtava, kansainvälinen liha-alan tapahtuma ammattilaisille. Messuilla on esillä kaikki, mitä tarvitaan lihan käsittelyyn ja myyntiin. Vuonna 2019 esille asettajia oli yli 1000, joista 63 % tuli Saksan ulkopuolelta.

Vuoden 2022 IFFA-messuilla ovat esillä mm. liha-alan viimeisimmät trendit, lihankäsittelyn uusimmat teknologiat, innovaatiot lihatuotteiden hygienian ja ruoan turvallisuuden varmistamiseksi sekä parhaat tarvikkeet lihan ja makkaroiden esillepanoon ja myyntiin. Foodmecin liiketoimintajohtaja Jan Isaksson kertoo, että heillä on henkilökuntaa paikalla koko viisipäiväisten messujen ajan.

– Olemme yhdistäneet voimamme sisaryhtiömme Mesmecin kanssa, ja meidät tavoittaa heidän osastoltaan läpi messujen. Tapaamme päämiehiämme ja käymme keskustelua laitteiden sekä tarvikkeiden kehityksestä ja saatavuudesta. On hienoa päästä pitkästä aikaa tapaamaan ihmisiä kasvotusten.

Innovaatioita tarvitaan ruuan riittävyyden takaamiseksi tulevaisuudessa

Isaksson arvelee, että messuilla puhuttaa energian hinnan nousu ja miten nousu vaikuttaa ruuan hintoihin. Myös raaka-aineiden saatavuus ja riittävyys puhuttavat alalla.

– Raaka-aineiden pakastaminen tasaa saatavuusvaihtelua ja vähentää näin osaltaan hävikkiä. Pakasteiden käyttö tuotannossa vaatii hallittua ja tuotteen ominaisuudet säilyttävää sulattamista ja tähän meillä on ratkaisuna SAIREM mikroaalto- ja radioaaltosulatuslaitteet, joita esittelemme mielellämme IFFA-messuilla.

Korkealla elintarvikehygienialla tuotteiden säilyvyyttä voidaan parantaa. Näin myös tuotteen hyllyaika pitenee ja pienempi raaka-aineen määrä riittää kauemmin.

– Erilaiset pastörointimenetelmät, kuten autoklaavaus ja putkistopastörointi voidaan korvata tietyissä tilanteissa mikroaaltokäsittelyllä. Tuotteiden oikeanlainen käsittely, kuten nopea jäähdyttäminen tai korkeapaine- ja mikroaaltopastörointi parantavat myös säilyvyyttä ja sitä kautta pidentävät tuotteiden hyllyaikaa. Foodmeciltä löytyy erilaisia laitteita ja ratkaisuja tähänkin tarpeeseen, Isaksson kertoo.

Energian hinnan nousun vuoksi vihreä siirtymä on ajankohtaisempi kuin koskaan. Tuotantolaitosten ja laitteiden energiankulutus näyttelee tärkeää roolia kustannusten hallinnassa. Kestävyyden näkökulmasta laitteita voidaan nykyisin huoltaa helpommin ja varaosia on saatavilla hyvin, jos vertaa aiempiin vuosikymmeniin.

– Foodmec edustaa tunnettuja eurooppalaisia laitevalmistajia ja meillä on varastossa saatavilla OEM-laatuisia kulutusosia ja tarvikkeita kaikenlaisiin elintarviketeollisuuden tarpeisiin, Isaksson täsmentää.